Етапи на разширени вени

болки в краката с разширени вени

Към днешна дата са проучени всички симптоми и прояви на разширени вени, от които страдат мъже и жени на различна възраст. Това позволява навременна диагностика и лечение. За да разберем колко етапа на разширени вени съществуват и да разберем какви промени съответстват на всеки от тях, нека опитаме по-нататък.

Етапи на разширени вени на долните крайници

Изключително важно е да имате подробна информация за етапите на разширени вени. Това ви позволява да предприемете превантивни мерки и да поддържате здравето на краката, като избягвате сериозни проблеми. Всеки дискомфорт в долните крайници, умора и подуване може да са първите признаци на разширени вени в началния стадий. За да разберем с какво ниво на проблема имаме работа, е необходимо да се запознаете с етапите на развитие на болестта. Има няколко класификации и етапи на разширени вени, всяка от които ви позволява да определите признаците на заболяване на вените.

Класификация на етапите на разширени вени на крайниците според CEAP

Флеболозите по света използват класификацията CEAP, за да определят стадия на разширени вени на долните крайници. Тя разделя болестта на 7 етапа:

 • C0 - няма видими признаци на разширени вени на долните крайници. Началният етап може да се характеризира с умора в краката, пациентът се оплаква от крампи и тежест.
 • C1 - проява на телеангиектазия - подкожна капилярна мрежа, леко разширение на ретикуларните вени не повече от 2-3 mm в диаметър. В този стадий на разширени вени освен паякообразни вени могат да се диагностицират и хемодинамични нарушения и други симптоми на венозна недостатъчност. Първоначалните разширени вени не изискват хирургическа интервенция. Процедурите за отстраняването му имат чисто козметичен характер.
 • C2 - видими разширени вени. На този етап ясно се виждат подкожни вени с диаметър повече от 3 мм, разширени възли и подутини. Клапата на повърхностната вена не работи правилно, поради което се нарушава микроциркулацията на кръвта. Ако началният стадий на разширени вени не изисква операция, тогава лекарят може да предложи решаване на проблема с помощта на съвременни хирургични методи.
 • C3 - на този етап на разширени вени към видимите изменения във вените се добавя оток на крайниците. Това редовно тревожи пациента, създава допълнителен дискомфорт при ходене. Често за лечение на разширени вени на долните крайници на този етап се използва интегриран подход. Това включва задълбочена диагностика, медикаментозно лечение, операция и дългосрочно наблюдение от специалист.
 • C4 - може да се появи обезцветяване и изтъняване на кожата, сърбеж, парене и в резултат на това венозна екзема. В зоната на трофични промени тъканите придобиват кафяв оттенък, възпалената област може да се намокри и да се покрие с коричка. Ако не се лекуват, такива разширени вени могат да доведат до по-сериозен стадий на заболяването. В повечето случаи венозната екзема не е лесно обратима.
 • C5 - излекувана трофична язва. C6 - открита трофична язва. И двата етапа на разширени вени на краката се проявяват чрез нарушаване на целостта на кожата и причиняват мъчителна болка на пациента. В допълнение, пептична язва води до общо намаляване на имунитета на организма. Постоянните отворени рани служат като хранителна среда за различни инфекции, които могат да влошат състоянието. Трофичното разширени вени на краката е последният етап, чието лечение включва отстраняване на болна вена. Локалното лечение няма да даде резултат.

Трябва да се разбере, че не само разширените вени на краката в стадий C6 могат да причинят пептична язва. Има и други заболявания, които са ключови фактори за развитието на трофични язви. Методите на лечение за всеки конкретен случай са напълно различни, така че е изключително важно да се постави точна диагноза.

Първият стадий на разширени вени: описание и симптоми

За запознаване с етапите на разширени вени на долните крайници за информационни цели се използва по-тясна класификация на заболяването.

Етапът на компенсация, когато разширените вени са най-слабо изразени, е началният етап, който се характеризира с лек дискомфорт в краката при продължително ходене или работа, наличие на паякообразни вени. Стената на съдовете няма изразена деформация. Опасността от стадия на разширени вени е, че заболяването протича безсимптомно. Вродените механизми на тялото поемат върху себе си „коригирането" на нарушенията във венозните съдове и компенсират тяхната пълноценна работа.

Признаци на разширени вени в ранните етапи

 • Умора и тежест в краката;
 • Малък оток;
 • конвулсии;
 • Наличието на паякообразни вени.

Как да спрем разширените вени в началните етапи?

Когато се появят първите симптоми, не забравяйте да се консултирате с лекар. Разширените вени етап 1 е козметично заболяване. Ако диагнозата не разкри други предпоставки и „лоша" наследственост, тогава можем да говорим за лека форма на заболяването, свързана повече с начина на живот, отколкото с по-сериозна етиология. Можете също така да сведете до минимум рисковете, като следвате прости препоръки за началния стадий на разширени вени:

 • Водете активен начин на живот: бягане, ходене, плуване и др. ;
 • Не качвайте наднормено тегло;
 • Носете удобни обувки;
 • Правете специални упражнения за краката.

Разширени вени етап 2: описание и симптоми

Етап на субкомпенсация - разширените вени на краката стават по-забележими, а симптомите се засилват. Добавена болезнена болка и чести конвулсии. Кожата може да придобие синкав оттенък, а на мястото на появата на венозни възли и подутини се появяват усещане за парене и сърбеж. На този етап на разширени вени се препоръчват минимално инвазивна хирургия, EVLT и носенето на компресионни чорапи.

Разширени вени етап 3: описание и симптоми

Етапът на декомпенсация е последният стадий на разширени вени, който се характеризира със сериозни нарушения в работата на венозното кръвообращение. Функциите на тялото не се изпълняват, а компенсаторните механизми престават да се справят със задачите си.

На този етап от развитието на разширени вени се появява хиперпигментация на кожата, тъканите не получават достатъчно храна, изчерпват се, което води до образуване на трофични язви. Вените са подложени на тежка деформация, може да се развие тромбофлебит. В случай на неправилно лечение, 3-ти стадий на разширени вени може да причини сериозен удар на здравето, до необратими последици.

В някои източници се разграничават варикозни вени на етап 4, като правило отговарят на класификацията C6. На всички етапи от развитието на разширени вени трябва да се обърне специално внимание на качеството на лечебния процес. Само интегриран подход ще постигне ефективен резултат и ще премахне не само симптомите, но и причината за заболяването.

Като венотонично средство много специалисти препоръчват френско лекарство, което се е доказало като ангиопротективно средство, което подобрява кръвообращението и има дренажен ефект върху лимфната система. Приемането на хапчета е препоръчително не само в първите етапи на разширени вени, но и в етапите на рехабилитация след по-тежко протичане на заболяването. Дозировката и времето за приемане на лекарството се определят само от лекуващия лекар.