Лазерно лечение на разширени вени - какво е това, етапи, профилактика

лазерно отстраняване на вени

Разширените вени на долните крайници е патология, която се характеризира с разширени вени, образуване на възли. Това е едно от много често срещаните заболявания. Въпреки факта, че методите за лечение на разширени вени се развиват активно в наше време, нарастването на броя на хората с това заболяване е тревожно.

Увеличаването на посещенията в клиники с тази патология се дължи на факта, че много хора имат недохранване (страст към бързо хранене с бързи въглехидрати и малко количество растителни фибри), има проблеми с хормоните на фона на неправилно функциониране на щитовидната жлеза , надбъбречните жлези на фона на неблагоприятни условия на околната среда.

здрави и болни вени

Също така много честоразширени вени се появяват по време на бременност, за лица, които са принудени да стоят постоянно поради спецификата на професията си (рискова група - фризьори, продавачи).

При жените разширените вени могат да се развият на фона на необичайни за тях силови натоварвания при спортуване: например вдигане на щанга.

По-добре е да не отлагате борбата с разширените вени. А един от най-прогресивните методи на лечение е лазерното лечение на вените с лазер.

Лечение на вени с лазер. Какво е?

Лазерното лечение на вени е минимално инвазивен метод на лечение. Ефективен е за борба с разширени вени, трофични язви по краката.

Под лечение на вените с лазер, съвременните хирурзи, като правило, имат предвидендовенозна (ендовазална) лазерна коагулация или облитерация (EVLK, EVLO), аблация. В основата си коагулацията, облитерацията, аблацията в медицинската практика са едно и също. С помощта на специално оборудване се елиминира рефлуксът на кръвта при перфориране (тоест свързване на повърхностни и дълбоки кръвоносни съдове) и повърхностни вени, а след това физически, поради топлинна енергия, кръвта се изхвърля във вените.

Терминологични аспекти!

Ако се обърнем към термините, думата "облитерация" означава затваряне, "аблация" - разрушаване, "коагулация" - коагулация. т. етова са различни части от комплекса, който съчетава процесите, които протичат при болни вени по време на лечението.

Но на практика се оказа така: когато хирургът работи с лазер, процедурата често се нарича „коагулация", а термините „облитерация", „аблация" често се използват при радиочестотно лечение на вените. В този случай вместо лазер се използва оборудване с радиочестотен генератор. Но няма ясно „обвързване" с лазерно или радиочестотно оборудване за всеки от тези термини. Поради това пациентите, които планират лазерно лечение на вени в различни клиники, могат да срещнат различни имена за процедурата.

 • Ендовенозна лазерна коагулация (EVLK).
 • Ендовазална лазерна аблация (EVLA).
 • Ендовенозна лазерна термична аблация.
 • Термична аблация с лазер.

Механизъм за лазерно отстраняване на вени

Лазерът действа отвътре през лумена на вената. Същността на процедурата е да се създаде напълно контролирано изгаряне на стената. Той се „сварява", „запечатва" и след това започва резорбция, т. е. процесът на премахване на вените е нежен.

Механизъм за лазерно премахване на вени

EVLT може да се използва самостоятелно или в сложни операциив комбинация със склеротерапия или минифлебектомия.

В първия случай част от вените „е прецизно запечатана, част е залепена със специален препарат, във втория, освен запечатване, част от вените веднага се извежда с кука и успява.

Лазерното отстраняване на вените помага да се спаси пациента от венозна стаза, трофични нарушения и оток.

Механизмът на използване на лазера се основава на факта, че при целенасочено и ефективно въздействие върху венозната стена околните тъкани практически не се нагряват.

Това осигурява на пациентите следните предимства:

 • Операцията може да се извърши амбулаторно, не е необходим болничен престой (освен в случаите, когато патологията е силно развита и освен това е необходимо да се прибегне до микрофлебектомия), лесно се прави без разрези, хирургическа интервенция не изисква зашиване.
 • Можете бързо да се върнете към нормалния си начин на живот.
 • Има доста противопоказания (за тях ще говорим по-долу).

Какви вени могат да бъдат премахнати с лазер?

За съжаление, не всички вени могат да бъдат премахнати с лазер. В напреднал стадий и с някои анатомични особености се прилага консервативна хирургия (със скалпел).

Но кои вени могат да се оперират с лазер?

Важно е да се обърне внимание на особеностите на хода на вената.Лазерът премахва само вените с линеен ход. Ако анатомично съдът има голяма извито, е трудно да се предвиди как ще премине лазерния лъч и няма да е възможно да се осигури основното условие за успешното изпълнение на процедурата - поемане на контрол върху зоната на изкуствено изгаряне.

Що се отнася до вида вени, които реагират добре на лазерно лечение, тогаваТе включват:

 • Голяма подкожна вена.
 • Малка подкожна вена.
 • Допълнителни подкожни вени, разположени на дълбочина най-малко 5 mm от повърхността на кожата;
 • Некомпетентни перфориращи вени (т. е. вени с изразено нарушен венозен отток, най-често вените на крака).

Показания и противопоказания за EVLT

показания и противопоказания за EVLK

Единствената индикация за EVLK е разширени вени. Също така, единственият метод, който може да се използва за хирургично лечение на открита трофична язва, е EVLT.

Какво е типично за 1-4 стадий на разширени вени?

 1. Разширени вени.
 2. Венозни малформации (артериовенозни малформации). Фистули, патологични фистули между вените и артериите. Те могат да бъдат невидими за окото и открити само чрез микроскопско изследване. Комбинирайте директно венозни и лимфни проблеми. Предизвиква силна болка.

Противопоказания

За съжаление има противопоказания за лазерно лечение на вени:

 • Исхемични прояви в кракатана фона на облитериращи заболявания на периферните артерии (хронична исхемия) и остра исхемия на долните крайници. Най-често при пациенти с атеросклероза. Отстраняването на вените с лазер в този случай може да бъде неефективно. Това се дължи на факта, че след лечението необходимостта от компресия няма да бъде избегната и това е на фона на исхемията - това са сериозни рискове за прогресирането на последната.
 • Кърмене. Рисковете са свързани с факта, че жените по време на кърмене имат повишено производство на хормони. Специалистите препоръчват да се изчака времето, когато кърменето е спряно и едва тогава да се прибягва до лазерно лечение.
 • Бременност.
 • Онкологични заболявания.
 • Всяка патология в острия стадий. Доколко конкретно обостряне е критично в конкретен случай, лекарят определя, като вземе предвид заболяването и индивидуалните характеристики на пациента.
 • запушване на артериитекръвни съсиреци.
 • Недвижими имоти и невъзможност за поддържане на активен имиджживот на пациента след операцията.
 • Възпалителен процес в областта на предстоящата хирургична намесаинтервенции (с изключение на хронични трофични язви). Възпалението може да доведе до разпространение на инфекция по време на операция и след това до сепсис.

Етапи на ендовенозна лазерна коагулация

Етап 1. Преглед от лекар, консултация

Важно е те да се извършват не само от хирург, аквалифициран специалист по съдова хирургия, флеболог. Флебологът има най-пълно разбиране за особеностите на анатомията на долните крайници, физиологията на венозния отток, патогенезата на венозната трансформация на вените, спецификата на състоянието на клапите на различни етапи на разширени вени.

Флеболозите са целенасочено обучени в методи за справяне с патологични рефлукси във вените. Тези лекари са най-компетентни при вземането на решения, свързани с грижите за съдови малформации.Флеболози, а не само "общи" хирурзиТе също така ще ви дадат най-пълните препоръки относно възстановяването.

Етап 2. Диагностика. Анализи и функционален преглед

Какво включва предоперативният преглед?

 • Функционални изпитания. Те са няколко вида: за определяне на провал на перфориращи вени, клапна недостатъчност, анализ на състоянието, проходимост на дълбоките вени.
 • Кръвен тест. Важно е хематологичното изследване, общите и биохимичните кръвни изследвания (подробни). Лекарят обръща особено внимание на следните аспекти: има ли пациентът латентни възпалителни процеси според резултатите от анализа, какво ниво на глюкоза, (това е особено важно за разширени вени с трофични язви, тъй като повишената захар провокира прогресията на тяхната инфекция), нивото на D-димер (този показател е пряко свързан с оценката на риска от образуване на кръвни съсиреци), APTT - тромбопластиново време (въпреки факта, че ние говорим за минимално инвазивна интервенция, при манипулиране на вените този показател е важен за хирурга). Както и преди други хирургични интервенции върху вените се определят Rh фактор и кръвна група, прави се ХИВ тест, изследвания за RW (сифилис), HBs (хепатит В), HCV (хепатит С).
 • Общ анализ на урината. Важно е да се изключат скрити патологии, които могат да повлияят неблагоприятно на общия резултат.
 • Електрокардиограма. Ако е необходимо, ултразвук на сърцето. Уви, ако човек има проблеми с вените на краката, често сърцето не работи. Всичко това е част от сърдечно-съдовата система. Ето защо оценката на състоянието на сърцето е изключително важна за лекаря.
 • За жени – преглед при гинеколог. В някои случаи разширените вени на перинеума, вулвата и разширените вени се развиват на фона на синдрома на венозно пълноцветие на тазовите органи.
 • Ултразвук на вени и артерии(с дуплекс) Едно от основните изследвания, резултатите от които се използват при лечението. За лекаря е важна структурата на вените, артериите, диаметърът и скоростта на кръвообращението. Както режимът на лечение, така и схемата за рехабилитация зависят от ултразвуковата картина. Това е пълна картина на съдовете и артериите, която помага за формиране на компетентен набор от мерки за предотвратяване на рисковете на конкретен пациент.

Тъй като страдащите от разширени вени често имат съпътстващи заболявания, често допълнително се предписва ултразвукова диагностика на коремната кухина и тазовите органи.

Етап 3. Подготовка в деня преди и в деня на операцията

 1. Депилация на краката предния ден.
 2. В деня преди операцията пациентът може да яделека закуска. Ако човек приема някакви лекарства, те като правило не се отменят. Но този аспект е важно да се съгласува с лекаря. Особено ако страничните ефекти на лекарството са кървене.
 3. Вземете със себе си в клиникатакомпресионни чорапи.
 4. Маркиране на вените. За маркиране на вената се използва специален хирургически маркер. Съдържа тинтява боя, изсъхва бързо. Повечето маркери, които се използват в хирургията, имат бактерицидни свойства. Изчертава се пълна проекция на вената. Маркирането се извършва под контрола на ултразвук. Резултатът от перфорирането зависи от това колко професионално е направено маркирането. Също така, професионализмът на маркирането засяга естетиката. Фокусът е не само медицински, но и козметични резултати. Важно е манипулациите да се извършват стриктно в зоната на локализация на дефектни, патологично засегнати съдове.
 5. Тумесцентна анестезия. Използва се студен разтвор за локална анестезия. Близо до вената се образува анестетичен "съединител".
 6. Пункция.
 7. Поставяне на светловод във вена.
 8. EVLO директно. Лекарят включва оборудването и активира светловода. Лазерното лъчение се включва и светловодът се придвижва по протежение на вената.
 9. Създаване на компресия. След процедурата се прилага компресионна превръзка (специални ролки се фиксират върху вената, компресионни чорапи се поставят на крака).

Ако се извършва само лазерно отстраняване, тогава всички манипулации отнемат около 40 минути.

Ако лазерното лечение се комбинира с минифлебектомия, тогава времето за лечение се увеличава: някои къси участъци от вените се отстраняват чрез тънка пункция. Комбинацията от лазерно лечение с микрофлебектомия е отлична възможност за постигане на забележителни естетични резултати при много големи разширени вени.

Ако е важно да се допълни лазерното лечение със склеротерапия, специално лекарство се инжектира в редица вени. Тази комбинация от хирургични техники е от значение за телеангиектазии (изразено разширение на малки съдове), ретикуларни разширени вени („съдова мрежа").

Етап 4. Възстановяващ

Основното нещо на този етап е носенето на компресионни чорапи, предотвратяване на рецидиви.

Преди да планирате лазерно лечение, важно е да сте запознати с потенциалните усложнения.

Усложнения

Има козметични и по-глобални.

усложнения на разширени вени

Незначителни усложнения

 • Болезненост. Редица пациенти нямат болка веднага след процедурата, но след 5-6 дниболка на 5-6-ия ден след медицински манипулации. По правило това се случва в случаите, когато пациентите пренебрегват правилата за физическа активност и незабавно преминават към активен начин на живот или на фона на други патологии.
 • Печати.Може да се образува в областта на притоците на "запоената" вена. Уплътненията са неестетични и причиняват психологически дискомфорт, но ако незабавно поемете контрола върху уплътненията,за месец и половина проблемът е лесен за отстраняване. За да направите това, лекарите коригират схемата на компресия в тази зона. При правилно подбрани компресионни чорапи, уплътненията се разтварят.
 • Пигментация.Възниква в момента на резорбция на вената. Проблемът не се среща при всички пациенти, а само ако вената е разположена близо до кожата. Специално лечение в този случай не се изисква.След известно време кожата в повечето случаи възвръща естествения си нюанс.. Ако това не се случи в резултат, пигментацията се елиминира чрез козметични методи. Достатъчно обширни зони на пигментация могат да се появят при пациенти, които имат уплътнения по хода на "запоената вена". В този случай те могат да се превърнат в "провокатори" на хиперпигментация.
 • Намалена подвижност на краката.Появата на "усещането на струната". Няма болка, но когато кракът е удължен, изглежда, че към него е вързана връв, въже и пречи на обичайните действия в обичайния „режим".Няколко седмици след лазерната коагулация усещането за дискомфорт изчезвасамостоятелно.
 • оток. По-често - в глезена, подбедрицата. Проблемът, както и в случая с уплътненията, се решава ефективно чрез коригиране на модела на носене на компресионни чорапи и подмяната им.
 • Подкожни кръвоизливи (хематом).Ако използвате абсорбиращи се гелове, можете да забравите за синини след няколко седмици.

Големи усложнения

 • Възпалителни процеси в тъканите.В тежки случаи може да се наложи медикаментозна терапия. Но по-често проблемът се решава чрез промяна на модела на носене на компресионни чорапи.
 • Флебит на притоците.Има много напрежение в краката. Кожата става много червена (обикновено на ивици). Температурата на кожата се повишава локално. флебит -рядко усложнение на минимално инвазивни процедури, но ако се е декларирал се препоръчва ултразвукова доплерография, ангиосканиране, кръвни изследвания. Въз основа на тези резултати лекарят решава кои лекарства да предпише на пациента (противовъзпалителни, разредители на кръвта), дали се налага физиотерапия, дали да се замени компресионното бельо с по-стегнато или по-малко разхлабено. Всичко се определя комплексно, но в същото време доста индивидуално.

Предотвратяване на усложнения

На пациентите се предписва да носят компресионни чорапи. По правило два чифта трикотаж осигуряват най-добър ефект. Най-стегнат - веднага след процедурата, и трикотаж - с по-малък натиск, за поддържане на ефекта от лечението.

профилактика на разширени вени

Важно е при избора на компресионни чорапи да се вземе предвид не само осведомеността на марката, но и да се спазват две условия:

Компресивните чорапи трябва да отговарят на стандарта RAL. В този случай продуктите се анализират внимателно и се оценяват за нивото на компресия, разпределението на налягането.

Оценката на оптималното ниво на компресия трябва да се извършва изключително от лекар. Самостоятелният избор на компресионни чорапи и предписването на едно или друго ниво на компресия е огромна грешка, която е изпълнена с болка и стягане. При самооценката пациентът често разчита на субективни усещания (някои чорапи са по-стегнати, други по-малко). Но само лекар може обективно да прецени кой анатомичен разрез и коя компресия са оптимални за конкретен пациент.

Ако работата е динамична или статична, но трябва да работите изключително в изправено положение,след коагулация на вените е важно да се избягват високи натоварвания, често променят позицията на краката през деня.

Дават се корекции за фитнес и спорт. Най-добрият вид упражнения са плуването и ходенето. Полезно е редуването на ходене на пети и пръсти.

Но разтягането е това, което в първия път след процедурата може да навреди най-много. Също така си струва да се въздържате от скачане, бягане - особено с ускорение, упражнения с дъмбели.