Какви упражнения могат да се правят при разширени вени на краката

упражнения за разширени вени

Разширените вени се считат за увеличаване на вените, както по дължина, така и в диаметър, придружено от изтъняване на съдовата стена. Причината за заболяването е нарушение на еластичността на стените на кръвоносните съдове, поради дисфункция на съдовите клапи. Лечението на разширени вени на долните крайници и други сегменти на човешкото тяло се състои в прием на лекарства и специални терапевтични упражнения.

Ползите от терапевтичните упражнения

упражнения за разширени вени

Разширените вени са заболяване, което ви пречи да живеете качествен и пълноценен живот. Почти невъзможно е да се отървете от него, но има много начини за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове, предотвратяване на обостряния и усложнения. Патологията засяга жените много по-често от мъжете. Статистиката показва, че най-често разширените вени се развиват в трудоспособна възраст, след 30-40 години.

Наблюденията показват, че хората, които водят заседнал начин на живот, са изложени на риск от развитие на разширени вени. Ето защо основният инструмент в борбата с болестта е терапевтичната гимнастика. Разработен е от опитни флеболози и ангиохирурзи. Комплексът се основава на специални упражнения, които:

 • нормализира изтичането на лимфа;
 • подобряване на общата физическа форма;
 • повишаване на издръжливостта;
 • активиране на артериалния кръвен поток;
 • ускоряване на кръвообращението;
 • повишаване на съдовия тонус.

Заседналият начин на живот и липсата на движение причиняват задръствания в органите, по-специално в долните крайници, което повишава налягането на кръвната течност върху съдовете, излишък на лимфа. При усещанията това се проявява под формата на болка в краката, затруднено движение, подуване. Редовните натоварвания по специално разработена схема премахват дискомфорта и болката.

Кой показва упражнения за разширени вени?

терапевтични упражнения за разширени вени

Лечебните упражнения за разширени вени са показани предимно за тези, които вече са диагностицирани с разширени вени на долните крайници от специалисти. Трябва също да се занимавате със специални гимнастически упражнения за лица:

 • водене на заседнал начин на живот;
 • чиято работа е да седи или стои дълго време;
 • наличие на лоши навици;
 • предпочитат често да кръстосват краката си, докато седят;
 • чиито роднини страдат от това заболяване.

Специалистите съветват да се изпълняват терапевтични упражнения от 15 до 30 минути на ден. По-добре е да правите упражненията няколко пъти на ден. През целия ден също трябва да правите почивки на всеки час, за да се движите.

Съвет!

Една от най-ефективните и достъпни вариации на терапевтичните упражнения е ходенето. Всеки ден за здравето на съдовете на краката трябва да се правят поне 10 хиляди стъпки.

Характеристики на физическата активност

Отрицателен ефект върху вените с разширени вени е липсата на физическа активност и прекомерните натоварвания. Не се включвайте в терапевтични упражнения до изтощение.

Друг важен фактор в терапевтичните упражнения е облеклото. Не е необходимо да носите тясна и притискаща униформа за гимнастика. Това важи особено за долните крайници. Клин, бричове, тесни панталони ще създадат натиск върху кожата и ще притиснат кръвоносните съдове. Изберете свободни анцузи, изработени от естествени материи.

Преди да започнете занятия, не забравяйте да се консултирате с вашия водещ лекар. Трябва също да посетите лекар след гимнастика. Вземете за правило да ходите на флеболог или ангиохирург веднъж на всеки 2 месеца. Постоянното наблюдение на анализите и диагностиката ще ви позволи да държите патологията под контрол, да идентифицирате подобрения или усложнения и да коригирате по-нататъшни действия.

Какви спортове могат да се правят с разширени вени?

При разширени вени на долните крайници са показани всички спортове, които не са свързани с резки движения и прекомерни натоварвания на краката. Лекарите препоръчват да се даде предпочитание на:

 • плуване;
 • пилатес
 • танци, не повече от 40 минути;
 • ходене;
 • Колоездене;
 • бягане, не повече от 15 минути;
 • йога.

Всеки спорт, в който е разрешено да се занимавате в седнало положение или легнало по гръб, е разрешен за разширени вени. Например, можете да правите упражнения за ръцете, корема, да развивате гъвкавост.

Какво да не правим с разширени вени

Не трябва да се занимавате със спортове, които са свързани с повишено натоварване на краката. Ако имате разширени вени на долните крайници, следните упражнения и дейности са противопоказани за вас:

 • битка;
 • степ аеробика;
 • силови упражнения на краката с цел изграждане на мускулна маса (лег преса);
 • хвърля се напред и встрани;
 • клекове;
 • фитнес;
 • волейбол;
 • баскетбол;
 • футбол;
 • скачане на въже;
 • хокей и др.

По време на изпълнението на горното не се осъществява пълната работа на клапаните на съдовете. Съдовите стени са разтегнати, клапите не движат обратния поток, в резултат на това няма обратен поток на кръвта.

Важно!

Трябва да се обърне голямо внимание на обувките. При разширени вени трябва да се даде предпочитание на висококачествени маратонки или спортни чехли с въздушни подметки.

Основният набор от упражнения за всички видове заболявания

Общият комплекс от терапевтични упражнения, разработен от висококвалифицирани флеболози, е подходящ за всички видове разширени вени. За класове подгответе нехлъзгаща постелка, удобна униформа и специални обувки. Основни упражнения:

 1. От легнало положение трябва да издърпате единия крак към гърдите си, като го притиснете под колянната става. Това е последвано от стегнат крайник, изправете се и замръзнете за няколко секунди. Спуснете внимателно. Направете същото с втория крак.
 2. От легнало положение повдигнете двата крака, задръжте ги прави за няколко секунди. След това огънете в коленете и отново се изправете. Останете в тази позиция. Спуснете двата крака и след 3-4 секунди повторете цикъла отново.
 3. От легнало положение повдигнете краката си под прав ъгъл и правете ротационни движения на стъпалото последователно с всеки крайник. Упражнението трябва да се прави по посока на часовниковата стрелка и обратно.
 4. От легнало положение повдигнете краката си под прав ъгъл, фиксирайте ги за няколко секунди и работете интензивно с пръстите на краката.
 5. От легнало положение повдигнете краката си нагоре под прав ъгъл и правете движения с краката си, като изпънете чорапите и ги издърпайте към себе си. Също така краката трябва да се завъртат настрани - навътре и навън.
 6. В седнало положение на стол е необходимо да изправите краката си и да движите краката си в различни посоки, както и да правите кръгови движения в едната и другата посока.
 7. От позиция, легнала по гръб или по корем, е необходимо да притиснете изпънатите по тялото ръце към краката и последователно да повдигнете правия крак възможно най-високо. В най-високата точка фиксирайте крайника за няколко секунди и внимателно го спуснете.
 8. От изправено положение при вдишване повдигнете горните крайници нагоре, раздалечете ги, наклонете тялото напред и единия крак, а не назад. Начертайте "лястовичка".
 9. От изправено положение се търкаляйте от пета до пръсти и назад, плавно пренасяйки тежестта на тялото.
 10. Разходете се из стаята или на пети, или на пръсти на краката си последователно в продължение на 15 минути.

Всички упражнения влияят благоприятно на състоянието на кръвоносните съдове, кръвния и лимфния поток. Всеки от тях трябва да се повтори 10-15 пъти. По-добре е, ако намерите възможност да изпълнявате целия комплекс поне 2 пъти на ден.

упражнения за разширени вени

Упражнения за крака

Терапевтичните упражнения за разширени вени на долните крайници включват разтоварване на кръвоносните съдове, активиране на кръвния и лимфния поток:

 1. В легнало положение поставете голяма възглавница или няколко малки под краката. Уверете се, че краката са равни, като се отклоняват от хоризонталата на пода с 20 градуса. Отпуснете се в тази позиция.
 2. От легнало положение на пода, огънете долните крайници, опирайки петите си в пода. Ръцете са изпънати по протежение на тялото и лежат по гръб, на бедрата. Докато вдишвате, повдигнете горния край на торса и седнете. Докато издишвате, легнете бавно и нежно.
 3. От легнало положение с изпънати ръце по протежение на тялото, повдигнете двата крака на 20 градуса, след което пода с възглавница, поставена между стъпалата. Докато издишвате, спуснете краката си.
 4. От легнало положение се фокусирайте върху горната част на раменния пояс и стъпалата. Докато вдишвате, повдигнете задните си части и долната част на гърба от пода, замръзнете за няколко секунди и се спуснете, докато издишвате.
 5. От легнало положение трябва да изпънете ръцете си по тялото, да огънете краката си в коленете и да ги поставите на пода. След това издърпайте и изпънете стомаха, като вдишвате и издишвате дълбоко.

Всяко упражнение трябва да се прави поне 15 пъти. Редовните упражнения ще предотвратят усложнения и ще подобрят качеството на вените.

Упражнения за ръце

За да намалите дискомфорта при разширени вени и да подобрите състоянието на кръвоносните съдове, изпълнете следния набор от терапевтични упражнения:

 1. В легнало положение трябва да повдигнете издължените прави долни и горни крайници под прав ъгъл. Задръжте позицията за няколко секунди с равномерно дълбоко дишане. Разклатете ръцете и краката си за 2-3 минути в повдигнато положение.
 2. Изправени, трябва да поставите дланите си зад главата си и да ги сгънете в ключалка на задната част на главата. Изпълнете плавни завои на тялото надясно и наляво.
 3. В изправено положение трябва да изпънете ръцете си напред успоредно на пода и да свиете дланите си в юмруци. Задръжте позицията за няколко секунди и разперете пръстите си колкото е възможно повече.
 4. От легнало положение, повдигнете едната ръка нагоре, докато се съпротивлявате с другата ръка, хващайки китката на издигащия се крайник. Направете го за двете ръце.
 5. От изправено положение повдигнете изпънати ръце и със сила свийте пръстите си в юмруци и ги разстискайте. Бягайте поне 80 пъти.

Всяко упражнение трябва да се прави поне 15-20 пъти. Най-голям ефект ще дадат терапевтичните упражнения, които ще изпълнявате поне 2 пъти на ден.

Полезен!

От голямо значение за състоянието на вените са лошите навици, особено тютюнопушенето. Откажете се от цигарите, които влияят неблагоприятно на състоянието на кръвоносните Ви съдове.

Упражнения за малкия таз

При разширени вени в малкия таз трябва да се извърши набор от упражнения, насочени към премахване на задръстванията:

 1. От легнало положение повдигнете свитите в коленете крака и изпълнете упражнението „колело". Уверете се, че долната част на гърба ви е притисната към пода. Извършете симулирано колоездене в едната и в другата посока. Завъртете краката си поне 3 минути в една посока.
 2. От легнало положение изпънете ръцете си покрай тялото, повдигнете изпънати крака на 20-25 градуса над пода и изпълнете упражнението хоризонтална ножица.
 3. От легнало положение изпънете ръцете си по тялото, повдигнете изпънатите крака на 40-55 градуса над повърхността на пода и изпълнете упражнението „вертикална ножица".
 4. От легнало положение е необходимо да се съсредоточите върху главата и раменете. Докато вдишвате, трябва да повдигнете краката си и да откъснете задните си части от пода - изпълнете стойка за бреза. Подпрете долната част на гърба си с ръце. Дръжте краката си изпънати под прав ъгъл спрямо пода и огънете в коленете.
 5. От изправено положение краката трябва да са разтворени по-широко от раменете. Изправете гърба си, докато вдишвате, трябва бавно да се спуснете в полуклек, без да достигате бедрата да са успоредни на пода. Фиксирайте се в това положение за няколко секунди. Бавно заемете изходна позиция.
 6. От седнало положение на пода е необходимо да се наблегне на ръцете, изпънати назад. Единият крак трябва да бъде огънат в коляното, а другият крак, изправен с максимална амплитуда, трябва да бъде повдигнат.

Всички упражнения трябва да се правят в размер на 15-20 повторения.

Допълнителни упражнения

Независимо от местоположението на разширените вени, изпълнете комплекс няколко пъти, което допринася за цялостното укрепване на венозните съдове:

 1. От изправено положение се търкаляйте от пръст на пета, пренасяйки телесното тегло. Не правете резки движения, дишайте дълбоко и равномерно, поддържайте равновесие. Направете поне 30 ролки.
 2. В изправено положение ходете на място, без да повдигате пръстите на краката си, като последователно повдигате петите и прехвърляте тежестта на тялото си от единия крак на другия. Изпълнете поне 30 упражнения.
 3. В изправено положение, вдишайте, издърпайте раменете си назад, опитвайки се да свържете лопатките и да изпъкнете гърдите. Докато издишвате, върнете раменете напред и спуснете главата си към гърдите. Изпълнете упражнението бавно поне 15-20 пъти.
 4. От изправено положение, вдишайте, вдигнете правите си ръце нагоре и се изпънете на пръсти на краката. Замръзнете за няколко секунди и бавно се спуснете надолу. Повторете поне 15-20 пъти.
 5. Във всяка позиция напрягайте и отпускайте глутеалните мускули. Замразете за няколко секунди под напрежение. Правете няколко серии на ден. Броят на повторенията наведнъж е най-малко 15-20.

Тези упражнения не отнемат много време, но служат като отлично средство за активиране на притока на лимфа и венозна кръв.

Упражнения за профилактика на разширени вени

Всяка болест е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува. Ако сте изложени на риск или имате всички предпоставки за развитие на разширени вени, започнете да правите превантивни упражнения предварително:

 1. В легнало положение изпънете ръцете си покрай торса. Повдигнете изправените си крака до нисък стол. Алтернативно дърпайте пръста на крака към себе си. Направете поне 15-20 повторения с всеки крак.
 2. В легнало положение изпънете горните крайници по протежение на тялото, повдигнете изправените крака и ги разперете максимално встрани. Извършвайте ротационни движения на краката навън и навътре поне 15-20 пъти във всяка посока.
 3. Докато лежите по гръб, изпънете правите си ръце по протежение на тялото. Повдигнете правите си крака до 45 градуса и ги раздалечете. Правете кръгови движения със свити в коленете крака навътре и навън. Направете 15-20 повторения.
 4. От легнало положение повдигнете изправени крака, докато вдишвате. Повдигнете задните си части от пода и си помогнете с ръце да фиксирате долната част на гърба. Уверете се, че краката ви са перпендикулярни на пода. Разперете краката си встрани и завъртете наляво-надясно и напред-назад. Запазете баланса си.

Правете няколко леки подскачания на пръстите на краката си от време на време през деня. След това направете почивка и скочете отново.

Допълнителни начини за лечение на заболяването

Като допълнителни препоръки за разширени вени лекарите препоръчват цялостен подход към проблема:

 • коригирайте диетата си, добавете зеленчуци, плодове, риба и морски дарове към менюто;
 • да се откаже от лошите навици;
 • изберете удобно бельо, което не ограничава движението;
 • носете компресионни чорапи, чорапогащи, чорапи;
 • правете терапевтични упражнения;
 • разходка всеки ден;
 • отивам да плувам;
 • отидете на лимфен дренажен масаж.

Съществуват и редица народни методи за лечение на разширени вени.

масаж на краката при разширени вени

Масаж

Масажът при разширени вени на долните крайници трябва да се извършва от квалифициран специалист. Представлява схема от движения по масажни линии, ускоряващи лимфния поток и подобряващи дейността на кръвоносните съдове. Ако нямате възможност да посещавате курс за масаж в лечебно заведение, извършете манипулациите сами у дома, като запомните няколко правила:

 1. Всички движения трябва да бъдат насочени към лимфните възли. Например, ако масажирате крака под коляното, извършете всички проходи от подбедрицата до пателата. Именно под него е концентриран лимфният възел.
 2. Не натискайте твърде силно. Регулирайте силата на натискане, не позволявайте на съдовете да се прищипват.
 3. Използвайте масажни кремове или мехлеми за разширени вени.

Лекият масаж на краката в края на работния ден ще има благоприятен ефект върху общото благосъстояние, ще разпръсне лимфата и ще облекчи умората.

Диета

продукти за разширени вени

Диетата за разширени вени съдържа общите принципи на правилното хранене:

 • изключете пържени, осолени, пушени;
 • ограничете приема на сол;
 • пийте най-малко 1, 5 литра чиста питейна вода;
 • яжте зеленчуци и плодове всеки ден;
 • обогатете менюто си с рибни ястия;
 • яжте зърнени храни сутрин;
 • откажете се от брашно, сладко, животински мазнини, маргарин;
 • дайте предпочитание на постни меса - пуешко, пилешко, заешко месо, телешко, телешко;
 • варете на пара или храна.

В допълнение към балансирана диета, изберете витамин комплекс заедно с Вашия лекар. Важно е да намалите теглото си, ако то е далеч от нормалното. Повишеният натиск върху вените ще доведе до усложнения.

етнонаука

Като помощно средство при лечението на разширени вени има народни рецепти, които са се доказали положително:

 1. Мехлеми от въшки, конски кестен, жълтурчета, пелин, зеле, каланхое, кора от върба. За приготвяне вземете една от натрошените суровини, смесете с 300 ml растително масло и загрейте на водна баня за 15 минути. Охладете и прецедете сместа. За плътност добавете животинска мазнина към продукта. Втривайте лекарството в краката си всеки ден.
 2. Тинктура от каланхое. Вземете нарязаната билка и я залейте с медицински спирт в пропорции 1 към 1. Оставете сместа на тъмно и хладно място за 2 седмици. След това втривайте в кожата от подбедрицата до коленете всеки ден вечер.
 3. Ябълков оцет. Обикновеният 9% ябълков оцет трябва да се втрива в долните крайници. Продуктът е богат на витамини и минерали, необходими за съдовете. Ефективно облекчава отока и подобрява кръвообращението.
 4. Медена обвивка. Натурален мед се нанася върху кожата на краката и се увива в полиетилен. Полезните компоненти на меда имат благоприятен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове. Време на експозиция от 2 часа.
 5. Компреси от зелеви листа. Ефективността на зелето срещу лошо заздравяващи рани, възпаления на кожата и вените е отдавна доказана. Нанесете върху краката и закрепете със стреч фолио. Можете да запазите поне 2 часа или да оставите продукта за една нощ.
 6. Йодни мрежи. С помощта на памучен тампон върху краката с обикновен медицински йод се изчертава мрежа. Инструментът подобрява състоянието на възпалените вени.

Внимание!

За приготвянето на народни средства, вместо медицински алкохол, можете да използвате водка.

Не разчитайте само на традиционните методи на лечение. Необходимо е да изберете лечение с лекар.

Противопоказания за физиотерапевтични упражнения при разширени вени

При патологията не можете да претоварвате краката. Физическите комплекси са проектирани по такъв начин, че да премахват болката и да подобрят състоянието на вените. Трябва да се въздържате от терапевтични упражнения, когато:

 • обостряне на разширени вени;
 • влошаване на състоянието след тренировка;
 • заболявания, които не са свързани с разширени вени.

Всеки дискомфорт трябва да се докладва на лекаря. Само заедно със специалист можете да изберете правилното лечение.

Заключение

При лечението на разширени вени е важно да се подходи комплексно към проблема. В допълнение към лекарствената терапия, терапевтичните упражнения показват висока ефективност. Успехът на упражненията зависи от редовността и изчисляването на натоварването. Посетете редовно Вашия лекар, за да следите резултатите.